Bijzondere aandachtspunten voor studentenkamers

Studenten hebben enkele verwachtingen wat betreft het comfort van hun woning. Bepaalde wensen steken er overduidelijk bovenuit: geluidsisolatie, een ingerichte keuken (en de zogenaamde nutsvoorzieningen) en een goede internetverbinding. Je kan als eigenaar voor deze aspecten maatregelen nemen om het comfort van je (toekomstige) studentenwoning op te waarderen.

Geluid

Beschermd zijn tegen hinderlijke geluiden van binnen of buiten de woning is een belangrijke vorm van comfort voor de bewoners. Een aangenaam akoestisch comfort draagt bij tot de algemene levenskwaliteit, maar is ook belangrijk voor de nachtrust en concentratie van studenten. Een aantal aspecten hebben huurders zelf in handen, maar je kan als verhuurder met een aantal ingrepen zorgen voor een goede geluidsisolatie. Het belang ervan kan niet genoeg onderstreept worden: bijna 70% van de Brusselaars ziet lawaai als een belangrijke factor die hun levenskwaliteit (en gezondheid) kan verstoren. Nuttige tips (ook voor ervaren doe-het-zelvers) voor je woning vind je in de brochure ‘Renovatie en Geluidsisolatie’ van Leefmilieu Brussel.

Geluidsisolatie werkt volgens drie algemene principes (bron: ‘Renovatie en Geluidsisolatie’ van Leefmilieu Brussel):

 1. Gebruik maken van zware materialen: die trillen minder.
 2. Scheiden: het geluid dwingen verschillende hindernissen te nemen die niet rechtstreeks met elkaar in contact staan en de trillingen dus ook niet rechtstreeks aan elkaar kunnen doorgeven.
 3. De voortplanting van het geluid afbreken: binnen in de hindernis zelf door er een laag week of poreus materiaal in aan te brengen.

Nutsvoorzieningen

Nutsvoorzieningen zijn belangrijk voor elke woning. Studenten zijn soms voor langere periodes afwezig (denk aan de winter- en zomervakantie), waardoor het als verhuurder nuttig is om er zeker van te zijn dat waterleidingen beschermd zijn tegen vorst, dat de verwarmingen zijn dichtgedraaid en ramen gesloten. Zo voorkom je schade aan de woning. Hoewel de huurder de nodige voorzorgen moet nemen, maak je hiervoor toch best goede afspraken. Zelf kan je ook een aantal ingrepen doen om je woning te beschermen voor eventuele schade. Daarnaast kan je er ook voor zorgen de huurder spaarzaam omgaan met energie en water in je woning.

Verwarming van de kamer

In de Huisvestingscode wordt bepaald dat de woning ‘tot een toereikende temperatuur’ verwarmd moet kunnen worden, waardoor er geen exacte minimumgrens wordt opgelegd. In de kamers die uitsluitend als slaapkamers gebruikt worden, mag een verwarming ontbreken. Voor studenten zijn de kamers niet enkel slaapkamers, maar ook belangrijke leef- en studeerruimtes. Een adequate verwarming is hier erg belangrijk.

Sinds 1 januari 2011 moet je als eigenaar van een verwarmingsketel van meer dan 20 kW een aantal nieuwe regels opvolgen en ben je verplicht je ketel regelmatig te laten controleren. Bij een verwarmingsketel op stookolie is de controle vereist om het jaar en bij een verwarmingsketel op gas om de drie jaar. Je kan dit aanvragen bij je verwarmingstechnicus. Deze nieuwe verplichting maakt deel uit van de EPB-regels. Voor verdere uitleg kan je terecht bij Leefmilieu Brussel.

Waterleidingen beschermen

In een huurcontract wordt meestal afgesproken dat de huurder alle voorzorgen moet nemen om vorstschade in de woning te vermijden (zo ook in het Brik-modelcontract). Als verhuurder heb je er alle belang bij je woning voldoende te beschermen tegen vorst. Tijdens de winter bestaat de kans ook dat je student-huurder gedurende enkele weken afwezig is, zodat eventuele defecten pas laat worden opgemerkt. Maak dus goede afspraken om de woning tijdig te inspecteren. Enkele tips om je waterleiding en -meter te beschermen vind je bij Vivaqua, het Brussels intercommunale voor het drinkwater.

Zuinig omspringen met water en energie

Efficiënt omgaan met water en energie zorgt voor een lager verbruik en lagere facturen. Het draagt overigens bij de tot zorg voor het klimaat. Voor studentenwoningen kan je een aantal ingrepen doen die bijdragen tot een efficiënt verbruik. Enkele grote verbruikers zijn koelkasten, diepvriezers, kooktoestellen en verwarming.

Voor vragen kan je steeds terecht bij de Stadswinkel (Centre Urbain). Ook Leefmilieu Brussel levert hier nuttige informatie aan.

Tien prioriteiten voor een energiezuinige woning (bron: Leefmilieu Brussel):

 1. Laat een energie-audit uitvoeren voor u begint.
 2. Isoleer uw dak.
 3. Isoleer uw ramen en deuren.
 4. Isoleer uw muren en vloeren.
 5. Denk bij isoleren aan verluchting.
 6. Verbeter de prestaties van uw verwarming.
 7. Optimaliseer uw warmwater-productie.
 8. Kies voor een energiezuinige elektrische huishoudtoestellen.
 9. Verlicht op een ‘spaarzame’ manier.
 10. Maak gebruik van hernieuwbare energie.

Internetaansluiting

Het is voor studenten heel belangrijk om te kunnen beschikken over een stabiele internetverbinding. Je kan internet in de woning voorzien via de telefoonlijn (DSL), kabel of satelliet. Om een aansluiting aan te vragen, kan je terecht bij een zogenaamde provider.

Je kan online een vergelijking tussen alle providers opvragen via BesteTarief.be, een website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). Op basis van de locatie van je woning en een aantal relevante criteria (zoals volume en snelheid van verbruik) krijg je een lijst van mogelijke providers, gerangschikt volgens prijs.

Een collectieve woning met een aantal studentenkamers heeft maar één aansluiting. Het internetabonnement moet het gebruik van verschillende studenten tegelijk aan kunnen: een individuele aansluiting per student zou immers al te hoge kosten met zich brengen.

Het is aan te raden een tariefplan te kiezen dat rekening houdt met ‘zwaar gebruik’ en ervoor te opteren om elke kamer van een aansluiting voor een netwerkkabel te voorzien. Die kabel verbindt elke kamer met de centrale modem. Als het niet mogelijk is om met kabels te werken, dan kan je er voor kiezen om een draadloze installatie te plaatsen. Let op: een draadloos signaal werkt niet noodzakelijk overal in huis even goed, zeker als de modem onderaan in de woning staat en de verbinding tot op een verdieping moet reiken. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het plaatsen van zogenaamde range extenders op verschillende punten in huis om het draadloze signaal versterken. Je kan ook het signaal van de modem laten vertrekken via een vrij stopcontact door middel van zogenaamde powerlines. Een powerline bestaat uit verschillende adapters die het internetsignaal via het elektriciteitsnet naar alle stopcontacten in huis kunnen sturen. Op de studentenkamer zelf moet dan enkel nog een adapter op een vrij stopcontact geplaatst worden om het signaal op te vangen. Vervolgens moet de computer van de student per kabel op deze adapter worden aangesloten. De modem moet dus wel op hetzelfde elektriciteitsnet zitten als de kamers. Je kan ook best met vrije stopcontacten in plaats van met stekkerdozen werken. Overleg deze mogelijkheden met je internetprovider. Sommige providers bieden installaties aan waarbij een technicus deze mogelijkheden in je woning kan overlopen.

Veilig wonen

Studentenkamers brengen veel leven met zich mee, waarbij veel mensen binnen- en buitenlopen en waar (mogelijk) jaarlijks nieuwe huurders toekomen. Om ervoor te zorgen dat alles in een goede sfeer verloopt, kan je er als verhuurder voor zorgen dat je met een aantal ingrepen de veiligheid van de studenten ondersteunt.

De inkom van de woning is een belangrijk onderdeel van die veiligheid. Studenten maken vaak sleutels bij voor vrienden of familie, waardoor het moeilijk te controleren is hoeveel sleutels er in omloop zijn. Je kan dit voorkomen door te kiezen voor een veiligheidscilinder waarvan de sleutels niet zomaar bijgemaakt kunnen worden. Het slot moet ook op de juiste manier geplaatst worden om inbraak te voorkomen. Via de dienst ‘Veilig Wonen’ van de FOD Binnenlandse Zaken kan je concrete tips doornemen om je voordeur zo goed mogelijk te beveiligen.

vorige
volgende