Brussel als studentenstad

Brussel is de hoofdstad van België en van Europa. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest omvat 19 gemeenten en telt meer dan 1,2 miljoen inwoners van meer dan 180 nationaliteiten. De officiële talen zijn Nederlands en Frans. Daarnaast worden er meer dan 100 andere talen gesproken.

Met meer dan 110.000 studenten en in het totaal 50 universiteiten en hogescholen is Brussel de grootste studentenstad van het land. Er zijn verschillende studentenbuurten verspreid over het gewest, maar eigenlijk bewegen studenten in Brussel zich voort in de hele stad.

Brussel heeft een historisch tekort aan koten, wat schaarste en hoge huurprijzen met zich meebrengt. Dit zorgt bovendien voor een verschuiving van studenten naar de residentiële woningmarkt, wat als pervers effect heeft dat Brusselaars die een woning zoeken bijkomende moeilijkheden ondervinden.

In samenwerking met haar partnerinstellingen schreef Brik daarom het Manifest voor hedendaagse, betaalbare en kwaliteitsvolle studentenhuisvesting. Lees het hier.