Wat zoeken studenten in een studentenwoning?

Uiteraard hebben studenten bepaalde voorkeuren als het gaat om hun woning. Zes criteria waar je als (particuliere) verhuurder zeker rekening mee moet houden zijn de locatie van de woning, de nabijheid van openbaar vervoer, de huurprijs, de duur van het huurcontract, het comfort van de woning en de zoekstrategieën van studenten (bron: ADT-ATO).

Studenten wonen verspreid over de stad, met grote zwaartepunten

Studenten kiezen vooral een woning dichtbij de plaats waar ze les volgen. De universiteiten bieden zelf een hele reeks van studentenwoningen aan, vaak in de onmiddellijke nabijheid van hun campussen. Voor de private woningen die gepromoot worden door de universiteiten en hogescholen vallen ook een aantal concentraties op. De meeste studentenwoningen die door Franstalige instellingen gepromoot worden, liggen in het zuidoostelijk kwadrant. Er zijn daar ook woningen die gepromoot worden door de Nederlandstalige instellingen, maar deze zijn verder sterk aanwezig in het noordwestelijk kwadrant en het centrum. Tegelijk tonen de onderstaande twee kaarten dat in alle Brusselse gemeenten studentenwoningen voorkomen.

Locatie van koten gepromoot door ULB, USL-B en UCL (links) en Brik, VUB & EHB (rechts). (Bron: BSI)

De essentiële rol van openbaar vervoer

Studenten zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat meer dan 95% onder hen aangeeft dat bereikbaarheid met het openbaar vervoer (heel) belangrijk is.

De huurprijs voor studenten

De gemiddelde huurprijs voor een studentenwoning in Brussel ligt tussen €466 (volgens een ADT-enquête specifiek voor universiteitsstudenten) en €570 (volgens het Observatiecentrum Huurprijzen). De huurprijzen voor een studentenkamer in Brussel liggen daarmee hoger dan in bijvoorbeeld Leuven (tussen €300 en €450). Brussel is dan ook een internationale stad met veel stedelijke functies en een druk bezette woningmarkt.

Kijk hier voor meer informatie over de huurprijzen in Brussel in 2013. Voor een overzicht van de huurprijzen in Brussel van de afgelopen jaren kan je hier kijken.

Uiteraard varieert de huurprijs sterk naargelang het type kamer of woning dat wordt verhuurd. Een gewone kamer zonder veel privécomfort heeft een lagere huurprijs dan een kamer met veel meer comfort of een studio. Enkele richtprijzen (op basis van de enquête door het ADT):

58%

van studenten betaalt maandelijks tussen €300 en €399 voor een kamer bij een particulier

67%

van studenten betaalt maandelijks tussen €300 en €500 voor een studio

39%

van studenten betaalt maandelijks tussen €500 en €700 voor een individueel appartement of (deel van) een huis

Het belang van een aantrekkelijke huurprijs is niet te onderschatten. Studenten zijn een budgetgerichte groep die gevoelig is voor prijsverschillen. Je kan best eens de huurprijzen uit je buurt en voor Brussel in het algemeen vergelijken en op basis daarvan je eigen inschatting maken.

Van 12 weken tot 12 maanden: de duur van het huurcontract

In de praktijk worden huurcontracten vaak afgesloten met een looptijd van 10 of 12 maanden. In dat laatste geval blijven de studenten ook in de voor hen doorgaans minder drukke zomermaanden gebruik maken van de woning. Tegelijk hebben sommige studenten niet altijd nood aan jaarcontracten: ze zijn dan op zoek naar huurcontracten van kortere duur. Zeker internationale studenten zullen vaak voor korte tijd in Brussel zijn. Denk hierbij aan contracten van 12, 24 of 36 weken. Sommige contracten laten ook ‘onderverhuur’ toe, waarbij studenten hun woning doorverhuren aan een andere student. Bij onderverhuur is het belangrijk om goede afspraken te maken – kijk hiervoor naar de pagina’s onder het menu ‘Huurwetgeving en contracten’. Maak gebruik van de standaardcontracten, zoals het Brik-modelcontract, om goede en duidelijke afspraken te maken.

Weetje: een student verblijft gemiddeld 1 jaar en 9 maanden in zijn/haar studentenwoning (bron: Observatiecentrum van de Huurprijzen).

Het comfort van de woning

Elke te verhuren (studenten)woning dient een bepaald minimumcomfort te garanderen. Op de pagine over Bijzondere aandachtspunten voor studenten vind je een aantal nuttige tips. Het minimumcomfort, zoals bijvoorbeeld voldoende oppervlakte en natuurlijk licht, is zeker niet alles. Studenten hechten grote waarde aan telecom-voorzieningen, met name toegang tot het internet. Ook een ingerichte keuken is voor hen onontbeerlijk. Als studenten problemen met hun kamer melden bij particulieren, gaat het vaak om de (ontbrekende of gebrekkige) internetverbinding, de kwaliteit van het interieur (plafonds, muren en vloer), vocht, het sanitair en gebrekkige geluidsisolatie. Doorloop zeker de bouwvoorschriften en -voorzieningen op deze website. Je vindt ook enkele tips om een goede internetaansluiting te voorzien voor je huurders.

Hoe vinden studenten een woning?

Twee op drie studenten gebruikt de databanken en/of websites van hun universiteit of hogeschool of een specifieke website (bijvoorbeeld Brik of immobiliënkantoren) om huisvesting te vinden. Brik, maar ook de hoger onderwijsinstellingen, nemen eveneens studentenwoningen van particulieren in hun aanbod op, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Studenten informeren zich over woningen verhuurd door privé eigenaars vaak via mond-tot-mondreclame en sociale media (Facebook, Twitter, blogs). Buitenlandse studenten maken vooral gebruik van gespecialiseerde vastgoedkantoren en sociale media.

Alles op een rijtje

In een enquête van ADT werden universiteitsstudenten bevraagd over de belangrijke onderdelen van een studentenwoning. De resultaten kan je bekijken in de onderstaande grafiek.

vorige
volgende